Wist u dat …

… wij gemiddeld 120.000 haren op ons hoofd hebben?
… een haar gemiddeld 1 cm per maand groeit?
… een haar 2 tot 7 jaar leeft?
… wij ongeveer 60 tot 100 haren per dag verliezen?
… gespleten haarpunten zijn te herstellen zijn?
… uw haar NIET sneller groeit als u ze vaak knipt?
… uw haar sneller groeit in de zomer dan in de winter?
… blondines meer haren hebben dan brunettes?
… als u zwanger bent, u voller haar krijgt?
… volgens onderzoekers een donkere haarkleur overheerst in de lage landen?
… 45% van de vrouwelijke bevolking is brunette is en bij mannen dit percentage ligt op 41%?
… een op de tien mannen zwart haar heeft en dat dit bij vrouwen dit slechts 3% is?
… 6% van de vrouwen grijs haar heeft en dat dit bij mannen 5% is?
… 5% van de vrouwen en 3% van de mannen rood haar heeft?
… 88% van de mannen over het algemeen tevreden zijn over hun haarkleur?
… 1 enkele haar de trekkracht van een gewicht van ongeveer 100 gram aankan?
… anti-roosshampoo de geverfde haarkleur vervaagt?
… als u kauwgom in uw haar gekregen heeft, insmeren met pindakaas de oplossing is?

Waar of onwaar?

Algemeen

Haargroei verschilt op delen op het hoofd.

Waar– Er bestaat wetenschappelijk bewijs dat de groeisnelheid van haar kan verschillen op diverse delen van het hoofd. Ook bij baby’s kan haar sneller groeien op de kruin dan op andere plaatsen. Maar over het algemeen zijn de verschillen in groeisnelheid vrij klein waardoor het weinig impact heeft op het haar en bepaalde soorten haardracht.

Hoofdmassage bevordert de haargroei.

Waar– Hoofdhuidmassage stimuleert de bloedcirculatie naar de haar follikels en dat geeft een positief effect op de haargroei. Maar pas op: ruw masseren of te vaak masseren kan ook zorgen voor beschadiging van de haarwortels!

Haar behoudt altijd zijn structuur.

Onwaar– Ook al bent u opgegroeid met stijl haar, slag op krullen, er zijn veel omstandigheden die de haartextuur in de loop der tijd kan veranderen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan medicatie, zwangerschap en leeftijd. Een verandering van haar textuur kan blijvend maar ook tijdelijk van aard zijn.

Een droge hoofdhuid veroorzaakt roos.

Onwaar– Roos en een droge hoofdhuid zijn twee verschillende zaken. Verzorgende producten, zoals goede shampoos en conditioners, kunnen een droge hoofdhuid verhelpen terwijl anti-roos shampoos een droog aanvoelende hoofdhuid juist zullen versterken.

Haar wordt dikker van afscheren.

Onwaar– Langere haren kunnen wel zachter aanvoelen dan korte haren. Wanneer je je haar afscheert dan blijft er kort afgesneden uiteinde over dat “borsteliger” aan kan voelen. Dit wordt echter ten onrechte verward met dikkere haren.

Stijl haar wordt nooit een volle haardos.

Onwaar– Werken met haarrollers kunnen wel degelijk al na een paar minuten zorgen voor een tijdelijk effect van een vol kapsel. Dat is natuurlijk wel een kunstgreep en kan, wanneer dit te frequent te ruw wordt gedaan, (op termijn) leiden tot haarbeschadiging.

Bier in het haar zorgt voor meer volume.

Waar – Bier kan er inderdaad voor zorgen dat uw haar steviger en voller aanvoelt door de hop, mineralen en vitaminen die hierin voorkomen. De bierlucht is overigens (meestal?) al na enkele minuten verdwenen. Belangrijk is om uw haren goed na te spoelen met een verzorgende shampoo en na te behandelen met een goede conditioner. Gewoon een keertje proberen als u niet weg moet.

Haar insmeren met (rijpe) avocado maakt het haar beter behandelbaar.

Waar – Veel haar producten bevatten elementen van avocado’s. Het zorgt voor vochtinbreng omdat avocado een hoog gehalte vitamine E bevat.

Haar insmeren voor het zonnen zorgt voor blonde lokken.

Onwaar – Het is mogelijk dat natuurlijke blondjes hier nog iets lichter van worden maar over het algemeen zullen de effecten minimaal tot niets zijn. Wel zijn er veel nadelen: Door de zuren in citroensap is het heel goed mogelijk dat het haar ver uitdroogt en daardoor haarbeschadiging tot stand komt. Wilt u toch die blonde look? Neem dan contact op met KapZones Kappers voor een professioneel advies en behandeling.

Haarbehandeling

Haar dat vaak gewassen wordt, is sneller vet.

Waar – Alhoewel wassen uw haar reinigt, stimuleert u met krachtige shampoos en warm water de talgproductie van uw hoofdhuid. Die verhoogde talgproductie kan er inderdaad voor zorgen dat uw haar sneller vet aanvoelt.

Om het haar te reinigen, moet het minstens twee keer gewassen worden met shampoo.

Onwaar – Hoe vaker haar gewassen wordt, des te sterker zal de talgproductie van de hoofdhuid worden waardoor haar sneller vet wordt. 1x Wassen per keer met een goede shampoo is echt voldoende.

Haar wordt zacht van babyshampoo

Onwaar -Het kan zeer zeker geen kwaad om af en toe baby-shampoo te gebruiken maar het is niet per se zachter voor haren en voegt dus ook niets toe. Baby-shampoo is erop gericht op zacht te zijn voor de ogen.

Het is goed om shampoos en conditioners te gebruiken van hetzelfde merk.

Waar – Shampoos en conditioners van hetzelfde merk zijn op elkaar afgestemd omdat de fabrikanten ervan beide soorten producten voorzien van een specifieke formule die onderling kunnen samenwerken.

Haar wordt immuun door altijd dezelfde shampoo te gebruiken.

Onwaar – Alhoewel sommige mensen bij hoog en bij laag beweren dat het gebruik van dezelfde shampoo na verloop van tijd geen effect meer heeft, bestaat hier geen wetenschappelijk bewijs voor.

Haar dat vaak geknipt wordt, groeit sneller.

Onwaar – Haargroei wordt geregeld in de hoofdhuid, om precies te zijn in de haarzakjes daarin. Als haar wordt geknipt gebeurt dat bij de haarpunten en dat heeft geen effect op de groeisnelheid van haar in de haarzakjes.

Haar gaat glanzen bij vaak en langdurig borstelen.

Onwaar – Het borstelen van haar stimuleert wel degelijk de olieproductie en draagt bij aan het verdelen van natuurlijke oliën. Af en toe borstelen kan het haar dus inderdaad een glanzend effect geven. Maar teveel borstelen beschadigt de haren dus vaak en langdurig borstelen brengt meer nadelen dan voordelen met zich mee.

Een zijden shawl of hoofdkussen kan gespleten haarpunten voorkomen.

Waar – Een zijden hoofdkussen of het dragen van zijden shawls kan je haar beschermen en gespleten haarpunten voorkomen (zoals met katoen dat haarsplijten kan verergeren). Een zijden shawl dragen onder wintermutsen kan gespleten haarpunten ook helpen voorkomen.

Föhns

Föhns blazen haren weg.

Onwaar – Hoe hard u uw föhn ook aanzet, u zult haren niet weg kunnen blazen. De enige haren die weggeblazen worden zaten al los. Wel kan een te hete föhn zorgen voor haar beschadiging.

Het kan geen kwaad de föhn meteen op de hoogste stand te zetten.

Onwaar – Wanneer u een föhn meteen vol aanzet op natte haren kan dat leiden tot haarbeschadiging. Het is verstandiger om natte haren eerst te behandelen door met een lagere stand te beginnen.

Haar kan in brand vliegen door een föhn.

Onwaar – Het lijkt soms alsof haar gaat roken maar dat effect wordt veroorzaakt vanwege de verdamping van styling gels of andere haarverzorgingsproducten.

Haarbehandeling

Gespleten haarpunten kunnen herstellen.

Onwaar – Gespleten haren zijn niet te herstellen, uw haren (laten) knippen is de enige oplossing. Ons deskundige kappersteam adviseert u graag.

Gespleten haarpunten kunnen uitgroeien.

Waar – Gespleten haar punten kunnen doorzetten tot aan de haarwortel. Het is ook mogelijk dat een haar meerdere keren kan breken waardoor een haar meerdere gespleten punten kan krijgen. Bezoek dus regelmatig een goede kapsalon.

Haarkleuringen zijn, zonder uitzondering, altijd schadelijk voor het haar.

Onwaar – Tegenwoordig bestaan er uitstekende en vooral niet-agressieve haarkleurproducten die niet (direct) schadelijk zijn voor het haar. Ze kunnen zacht zijn voor het haar zonder het te verzwakken. Bij twijfel over het juiste haarkleurproduct raden wij u aan contact op te nemen met KapZones Kappers voor een advies op maat.

Steeds in dezelfde richting borstelen veroorzaakt haarbreuk.

Waar – Door het haar steeds met dezelfde hand in dezelfde richting te kammen of borstelen brengt u het haar overmatig op dezelfde plek onder spanning met haarbeschadiging als (mogelijk) gevolg. Trekken aan haren is nooit goed voor het haar.

Haarbeschadiging

Het dragen van petten en hoeden leidt tot kaalheid.

Onwaar – dat is een fabeltje. Wel kan het dragen van te strakke hoeden of petten leiden tot haarbeschadiging. Haar kan daardoor brozer worden waardoor het sneller afbreekt.

Kaalheid komt alleen van moeders kant.

Onwaar – Kaalheid is erfelijk overdraagbaar en dat kan gebeuren via de genen van beide ouders. Omdat het mogelijk is dat kaalheid een generatie of zelfs vele generaties overslaat is het niet goed te bepalen van welke kant van de familie de kaalheid precies afkomstig is.

Zowel mannen als vrouwen kunnen kaal worden.

Waar – Kaalheid is meestal een erfelijk bepaalde kwestie, al kan de overerving hiervan een of zelfs meerdere generaties overslaan. Haaruitval bij mannen zet gewoonlijk in tussen het 18e en 20e levensjaar terwijl vrouwen hier last van (kunnen) krijgen tussen hun 45e en 55e. De kans dat mannen volledig kaal worden is wel veel groter dan die van vrouwen. Haren bij vrouwen worden in zo’n geval bovendien eerder erg dun dan dat het tot kaalheid zal leiden.

Langer haar laten groeien, verhult kaalheid.

Onwaar – Wanneer u last begint te krijgen van kaalheid en u probeert dat te verhullen door uw haar te laten groeien, zal het juist eerder opvallen. Als de zijkanten en achterkant van het hoofdhaar voller gedragen worden, zal de bovenkant van het hoofd juist nog dunner behaard lijken.

Een verbrande hoofdhuid kan haaruitval tot geval hebben.

Waar – Een ernstig door de zon verbrande hoofdhuid kan haarfollikels beschadigen en wanneer iemand (genetisch bepaald) last heeft van haaruitval kan dat proces hierdoor worden versneld. De zonaanbidders onder ons doen er dus goed aan ook de hoofdhuid in te smeren met een goede zonnebrandcrème, zeker in geval van (gedeeltelijke) kaalheid.

Haar krullen kan zorgen voor haarverlies.

Waar – Als u de gewoonte hebt om (onbewust) krulletjes te draaien van uw haar en daarbij aan uwe haren te trekken kan het voorkomen dat er haaruitval en/of haarbeschadiging optreedt. Als u zich deze gewoonte afleert heeft u een goede kans dat het haar weer aangroeit en/of herstelt voordat overmatig haaruitval het geval is.

Grijs haar

Haar kan binnen een nacht grijs worden.

Onwaar – Het duurt een tijdje voordat haar grijs wordt. Alleen het chemisch bleken van haar kan ervoor zorgen dat haar binnen een nacht grijs wordt en zelfs dan zal er nog wat kleur overblijven.

Haar kan grijs worden door stress.

Waar – Stress levert inderdaad schadelijke effecten op en grijs haar kan er daar een van zijn.

Roken kan tot grijs haar leiden.

Waar – Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rokers een tot vier maal grotere kans hebben op grijs haar dan niet-rokers. En nog erger: roken kan versneld leiden tot haaruitval en kaalheid.

Als grijze haren worden uitgetrokken, komen er meer haren terug.

Onwaar – Dat zou mooi zijn maar helaas … Deze mythe behoort absoluut tot het type “Fabeltjeskrant”. Uitgetrokken = uitgetrokken!

© KapZones Kappers | Privacy Policy

Cookies & Privacy Policy

Door op accepteren te klikken, stem je in met het gebruik van alle cookies op onze website. Selecteer privacy instellingen om te bepalen welke cookies u wel of niet wilt toestaan.

Privacy policy | Sluiten
Privacy instellingen